Beste fonts (lettertypes) van nu

Fonts, Engels voor lettertypes, zijn erg belangrijk voor de uitstraling

fonts

Overal waar tekst staat is een lettertype gebruikt. Dat klinkt heel logisch, maar het juiste lettertype uitkiezen voor de juiste sfeer en uitstraling is vaak niet zo eenvoudig. Er zijn serieuze lettertypes, speelse lettertypes, geschreven lettertypes, statische lettertypes en nog veel meer. Het juiste lettertype vinden voor het juiste doeleinde kan een uitdaging zijn. Het is mogelijk om te kiezen voor een veilige optie, oftewel een veilig font. Deze veilige fonts zijn op zo’n manier ontworpen dat ze voor (bijna) elke vormgeving geschikt zijn. Het gaat om de standaard lettertypes als “Times New Roman”, “Calibri”, “Cambria”, “Helvetica” en zo nog een paar. Het nadeel hiervan is dat deze lettertypes geen unieke sfeer bieden. Ze kunnen overal voor worden gebruikt, en dat gebeurt ook. Het liefst zoek je een lettertype dat bij je sfeer past, en dat ervoor zorgt dat je website, brief of werkstuk net dat extra stukje unieke waarde meegeeft.

Hoe vind je het juiste font?

Er zijn tienduizenden fonts beschikbaar op het internet. Hoe vind je dan het font dat bij jou past? Allereerst bedenk je wat je wil uitstralen. Heb je een zakelijke website met een serieuze boodschap, of wil je dat je bedrijf serieus genomen wordt, dan kies je voor een serieus, statisch font. Voor een website voor een kinderdagverblijf, zou je liever een speelse indruk wekken en kies je een speels font. Hieronder een voorbeeld.

“Bij kinderdagverblijf Jip en Janneke mogen alle kinderen van 2 tot 12 jaar komen spelen!”
“Bij kinderdagverblijf Jip en Janneke mogen alle kinderen van 2 tot 12 jaar komen spelen!”

Het voorbeeld geeft duidelijk weer dat het onderste (speelse) font beter past dan de bovenste. Ieder font geeft een gevoel. Een font kan stoer, agressief, indrukwekkend, dreigend, lief, speels, etc. zijn. Daarbij kunnen bepaalde combinaties van verschillende fonts ook een gecombineerde indruk wekken. Een indrukwekkend font als kop, met daaronder een statisch font voor de tekst, kan ervoor zorgen dat de lezer wordt gelokt naar door de kop, en het artikel serieus neemt door de serieuze, statische tekst. Webdesignermagazine zet een aantal fonts op een rij. Hier zijn heel goed bruikbare fonts te vinden, van allround lettertypes tot speciale combinaties.

Scroll naar boven

Om deze website goed te laten werken maken we gebruik van cookies.